torsdag, oktober 16, 2008

Ligister är ligister

Varför är det så svårt att kalla en spade en spade? Nyhetsrapporteringen om ett inbrott hos Bofors använder termen aktivister för att beskriva de som bröt sig in och förstörde varor på företaget. Det faller förvisso inom definitionen av aktivism som anges på wikipedia men å andra sidan är det inte mycket som faller utanför den definitionen heller.Det är lika lätt att kolla på wikisidan om definitionen av terrorism och få inbrottet att passa in inom ramen för det. Aktivism, terrorism eller vilken term journalisterna än väljer att använda är till syvende och sist fel. De som bröt sig in var simpla ligister. Inte hjältar, inte frihetskämpar, inte nåt annat än ligister. Ligister för att orden och argumenten tröt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Kristin sa...

Skulle du kalla även Gandhi och Martin Luther King ligister?

Det är knepigt det här med ord. När man kan bomba ett land i fredens och frihetens namn har ord blivit ganska urvattnade tycker jag. De som i dina ögon är ligister är i mina fredskämpar! I slutändan handlar det nog om vilken värld vi vill leva i och vad vi är beredda att göra för att uppnå den.

sara sa...

Hur tänker du att de är ligister, som aktivt protesterar mot orättfärdiga lagar? och företag vars verksamhet i förlängningen leder till oändligt många människors död? Civil olydnad har används i alla tider för att försöka ändra förlegade lagar, se kvinnornas rösträttskamp och de svartas medborgarrättsrörelse i USA för att nämna ett par. Demokratin är död om vi inte kan utmana den. Med till exempel en hammare och spade på ickevåldsligt vis.