lördag, december 19, 2009

SAAB

Det är tråkigt att biltillverkaren SAAB inte kommer kunna fortsätta sin verksamhet, att General Motors lägger ner produktionen och företaget. Visst är det tråkigt men det är oxå en del av hur det fungerar på en fri marknad. Försöken från tidigare lågkonjunkturer där särskilda branscher drabbats hårt att gå in med statliga livuppehållande åtgärder har varit avskräckande.

Jag växte upp i Malmö, lämnade staden under det tidiga 1990 talet och återvände knappt tio år senare till en förändrad stad. Som en parentes är allt snack om att en person eller ett parti står bakom den förändringen staden genomgick så naivt att de som säger det utan att rodna måste gå på piller. Poängen är dock den att den gråa, tråkiga och uppgivna stad jag lämnade inte hade behövt vara en sån misär. Den kunde varit den sprudlande och optimistiska stad den är idag redan då om inte allt hade fokuserats på att rädda kvar en döende industriproduktion.

Kockums som varsföretag var döende, försöken att etablera SAAB (sic!) som ersättare gav inga mer bestående resultat än en vansinnigt full byggnad som tack och lov snart försvinner när stadens nya stadsdel Västra Hamnen får växa vidare. Politikernas försök att göra marknandens jobb misslyckades kapitalt. det var först när alla politiska partier i Malmö samlade sig i det politiken ska göra som det vände. driva på för att etablera en högskola, skapa möjligheter för nya stadsdelar och nya företag genom öppenhet för etableringar, skapa infrastrukturen som ger möjloghet och attraktivitet. Det är politikens uppgift.

Inte att som vissa ylar om att rädda SAAB eller änu värre köpa upp det och driva det tills nån vill köpa det! Räddningsförsöken som gjorts i USA är faktiskt inte klara än även om GM mfl inte är nedlagda, de är bara majoritetsägda av staten. Som en ytterligare parentes är mitt tips att det USA bilföretag som överlever de kommande 10 åren är Ford, den av biljättarna som inte var tvungen att hoppa fullständigt upp i famnen på skattebetalarna för att leva på marknaden.

Det är bara att hoppas att kommunpolitikerna i Trollhättan tar lärdom av misstagen Malmö gjorde för 20 år sedan. Låt SAAB gå i graven och fokusera på att skapa nya framtidsmöjligheter genom att bygga förutsättningar, inte företag (för det brukar politiken vara dåliga på).

Som slutord så finns Kockums kvar som företag. De flyttar snart till trelleborg och är en av världens främsta konsultföretag inom sin tekniksektor. Fortfarande lever det tekniska kunnandet och drar in pengar och jobb till Skåne. Men inga båtar lämnar Dockan längre, utöver de fina segelbåtarna de som bor där har.Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: