måndag, december 07, 2009

Sj rosar inte marknaden i kvalitetsindex

Det är knappast någon som blir förvånad över att SJ (SAS har placerat sin webbannons väl) inte kommer särskilt väl ut i Svenskt kvalitetsindex. alla som åker tåg med hyfsad frekvens har suttit där, med försenade tåg, dålig information, löv på spåren, frukost som inte serveras när den ska, bokningssystem och prissättningsmodeller som får även ett excel-fan som mig att gråta blod. (även i SdS, DN) samt GP, SR och i Skånskan om ett bolag som vill in.

Men det måste inte vara så här. det måste inte vara så här för det har inte alltid varit så här. Kanske har tågen alltid varit usla på att hålla tiden och kanske beror mycket av förseningarna idag på att spår och strömförsörjningen till tågen är på max av den uppbyggda kapaciteten.

Men servicen skulle kunna vara bättre, prismodellen skulle kunna göras med fokus på vad kunderna vill ha och behöver, inte på vad SJ tror att kunderna vill och behöver. Service på SJ har vatrit bättre och det har funnits en yrkesstolthet och en omsorg hos personalen på SJ som jag upplever försvunnit. Ett internt arbete för att återupprätta den stolthet skulle vara mer än hälften vunnet för SJ i kampen om passagerarna.

Jag minns den gång jag med många många andra var insnöade på Göteborgs central och Sj personalen slet ont i kök och bistrovagnar för att få ut varmdryck och ostmackor till alla kalla,hungriga passagerare. Den storyn borde även idag få lite stål och stolthet i blicken på SJs personal.

Dax att byta ledningens fokus från teknik och planeringskonst till service och personal?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: